Ptasie mleczko

Ptasie mleczko
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Lekkie, pyszne ciasto. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone .

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka, 7.5 dkg mąki, 15 dkg cukru
  • masa: śmietanka 36% 500 ml, c. puder 1 łyżka, galaretka agrestowa 1 op, galaretka truskawkowa 1 op, puszka brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa 2 op

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 minut.

    Czerwoną galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Gdy galaretka stężeje, pokroić ją w grubszą kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, również pokroić w kostkę. Śmietankę ubić, dodać łyżkę cukru pudru, brzoskwinie i kawałki czerwonej galaretki. Wszystko delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki. Zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody, schłodzić. Gdy będzie zimna połączyć ją z masą ze śmietanki. Całość wylać na zimny biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało.
    Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzącej wody. Wystudzić. Galaretką zalać ciasto.

  2. Uwaga: Zanim zaleję ciasto galaretką zawsze czekam na moment, gdy jest ona na tyle gęsta, aby nie wlewała się tam gdzie nie chcę, np. pod biszkopt, jednocześnie żeby była na tyle płynna, aby na cieście nie było widać grudek z galaretki.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (10)

Ewaaa 02 marca 2014
uwielbiamy takie ciacha, śliczny talerzyk :)
Konto usunięte 02 marca 2014
Takie ciasta są najlepsze :)
niva 02 marca 2014
pyszności... :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: 3 jajka, 7.5 dkg mąki, 15 dkg cukru
  • masa: śmietanka 36% 500 ml, c. puder 1 łyżka, galaretka agrestowa 1 op, galaretka truskawkowa 1 op, puszka brzoskwiń
  • galaretka brzoskwiniowa 2 op
Składniki