Ptasie mleczko

Przepis dnia 2013-11-15
Ptasie mleczko
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasiagie
Idealna propozycja do kawy. Pyszna pianka z galaretką na biszkopcie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukry. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy żółtka i mąkę. Na koniec dajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką.
    Ciasto wylewamy na brytfannę posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min.

  2. Rozpuszczamy pierwszą galaretkę w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i zostawiamy do czasu aż zacznie tężeć. To samo robimy z drugą galaretką o innym smaku. Kiedy obie zaczną tężeć do dużego naczynia wlewamy dwie szklanki ZIMNEGO mleka i wsypujemy śmietanę w proszku. Kiedy śmietana będzie ubita dodajemy tężejące galaretki. Jednolitą masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do schłodzenia. Kiedy masa zacznie tężeć układamy truskawki i zalewamy trzecią galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oczywiście też już lekko tężejącą. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce do całkowitego stężenia wszystkich warstw.

  3. UWAGA: jeśli chcecie kolorowe warstwy to nie mieszajcie ze sobą galaretek. Na jedną warstwę potrzebować będziecie 1 galaretkę, 1 szklankę mleka i 1 śmietanę w proszku. Drugą warstwę wylewajcie na pierwszą tylko wtedy kiedy pierwsza będzie dobrze stężona.

Komentarze do przepisu (4)

Gooosiaczek 12 listopada 2013
Nigdy jeszcze nie robiłam ptasiego mleczka,ale muszę ten przepis koniecznie wypróbować !!!
Ewaaa 12 listopada 2013
ptasie mleczko robię nieco inaczej, ale wypróbuję Twoją wersję, bo wygląda cudnie :)
gogusia 13 listopada 2013
do kawki w sam raz:)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki