Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przystawka z groszku i kurczaka"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1185
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 120
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 138
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1185
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 120
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 138
Składniki
Groszek rozmroź. Opłucz pietruszkę i oberwij listki. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Ok. 2/3 groszku i pietruszkę drobno zmiksuj, dodaj żółtka i starty drobno parmezan. Z białek ubij sztywną pianę.
Mięso z kurczaka umyj, osusz, pokrój w większe kawałki i dodaj do farszu. Posól i dopraw pieprzem. Pod koniec dodaj pianę z białek i resztę groszku. Dno i boki brytfanny wyłóż plastrami bekonu, poukładaj na nim przygotowany farsz i wygładź powierzchnię.
Włóż brytfannę do kąpieli wodnej (większego naczynia żaroodpornego z wodą) i wstaw do piekarnika. Piecz 50 min w 180°C. Wyjmij formę z piekarnika. Poczekaj, aż terina wystygnie i dopiero wtedy pokrój ją w plastry. Ułóż na półmisku i udekoruj groszkiem, pomidorkami oraz sałatą.Źródło: TV14