Przepyszne gofry z cukinii

Przepyszne gofry z cukinii
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Z cukinii można wyczarować wiele pysznych potraw, ale czy wiedzieliście, ze można z niej również zrobić bardzo smaczne gofry? Spróbujcie i zobaczcie czy i Wam posmakują tak bardzo jak mi. Są bardzo delikatne, chrupiące i puszyste w środku. Rewelacja!

Składniki

  • 2 MAŁE CUKINIE SZCZYPTA CYNAMONU
  • 2 DUŻE JAJKA
  • OKOŁO 300 ML MLEKA
  • 200 G MĄKI PSZENNEJ
  • CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU Z WANILIA
  • SZCZYPTA CYNAMONU

Przygotowanie

  1. CUKINIĘ UMYĆ I ODCIĄĆ Z NIEJ KOŃCÓWKI. ZETRZĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH. STARTĄ CUKINIĘ PRZEŁOŻYĆ NA SITO I ODCISNĄĆ Z NIEJ SOK.

    DO DUŻEJ MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ WRAZ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I SZCZYPTĄ SOLI. DO MĄKI WBIĆ JAJKA, DODAĆ CUKRY I CYNAMON. NASTĘPNIE POWOLI DOLEWAĆ MLEKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. GOTOWE CIASTO MA MIEĆ KONSYSTENCJĘ GĘSTEJ ŚMIETANY.

  2. DO GOTOWEGO CIASTA DODAĆ ODCIŚNIĘTA CUKINIĘ I CALOSC DOBRZE ZE SOBA WYMIESZAĆ.

    JEŚLI CIASTO BĘDZIE ZA GESTE MOŻNA DODAĆ DO NIEGO ODROBINĘ MLEKA.

  3. CIASTO ODSTAWIĆ NA BOK NA 10 MINUT. W TYM CZASIE NAGRZAĆ GOFROWNICĘ.

    PŁYTĘ GOFROWNICY MOŻNA LEKKO POSMAROWAĆ OLEJEM. CIASTO WYLAĆ NA PŁYTĘ GOFROWNICY I SMAŻYĆ WEDŁUG INSTRUKCJI PRODUCENTA GOFROWNICY.

    UPIECZONE GOFRY WYJĄĆ NA KRATKĘ, ABY ODPAROWAŁY.

    GOFRY PODAWAĆ Z ULUBIONYMI DODATKAMI.

    *** JEŚLI DO PRZEPISU NIE DODACIE CUKRU GOFRY MOŻNA ZROBIĆ W WERSJI WYTRAWNEJ I PODAWAĆ Z ROŻNEGO RODZAJU SOSAMI.
    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

mangiare 22 kwietnia
Pychotka
Składniki
  • 2 MAŁE CUKINIE SZCZYPTA CYNAMONU
  • 2 DUŻE JAJKA
  • OKOŁO 300 ML MLEKA
  • 200 G MĄKI PSZENNEJ
  • CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • SZCZYPTA SOLI
  • 2 ŁYŻKI CUKRU
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU Z WANILIA
  • SZCZYPTA CYNAMONU
Składniki