Przepyszne ciasto bananowe, wilgotne i puszyste

Przepyszne ciasto bananowe, wilgotne i puszyste
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto bananowe. Ciasto bananowe jest wilgotne, puszyste i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Składniki

  • Foremka 20 cm x 11 cm lub około 12 babeczek
  • 300 g rozdrobnionych bananów ( przed obraniem około 500 g, około jednej szklanki 250 ml rozdrobnionych bananów)
  • 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 1 ¼ szklanki 250 ml
  • 100 g cukru (około 7 łyżek)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 80 g masła – roztopionego i przestudzonego – może być olej
  • 30 g kakao ciemnego – około 4 łyżek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Obrane banany kroję na mniejsze kawałki i rozgniatam widelcem na talerzu, nie za dokładnie tak żeby pozostałe małe kawałki banana.

  2. Do mąki dodaję kakao, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dokładnie mieszam.

    Do drugiej miski przekładam banany, dodaję roztopione i przestudzone masło, cukier, jajka i przez chwilę mieszam, tak żeby składniki się połączyły.
    Następnie dodaję wymieszaną mąkę i jeszcze przez chwilę mieszam łyżką, żeby składniki dokładnie się połączyły.

    Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję górę.

  3. Pieczenie:
    Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą odo dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika.
    Upieczone wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

  4. Jeżeli z tego ciasta piekę babeczki, to do każdej foremki nakładam po około 3 łyżki ciasta i również piekę w temperaturze 180°C, na drugiej od dołu półce do suchego patyczka około 35 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia babeczek może się różnić w zależności od piekarnika.
    Upieczone babeczki wyjmuję z foremek i odstawiam do wystudzenia.

  5. Ciasto jak i babeczki możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
    Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • Foremka 20 cm x 11 cm lub około 12 babeczek
  • 300 g rozdrobnionych bananów ( przed obraniem około 500 g, około jednej szklanki 250 ml rozdrobnionych bananów)
  • 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 1 ¼ szklanki 250 ml
  • 100 g cukru (około 7 łyżek)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 80 g masła – roztopionego i przestudzonego – może być olej
  • 30 g kakao ciemnego – około 4 łyżek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
Składniki