Przepyszne ciasto

Przepyszne ciasto
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest łatwe do zrobienia. Wygląda efektownie i jest bardzo smaczne. Ta krótka charakterystyka, mam nadzieję, że będzie zachętą do upieczenia tego pysznego ciasta.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3 gruszki lub jabłka (u mnie gruszki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 2 szkl. mleka
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła
  • 4-5 łyżek mleka

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypać cukier. Wymieszać łyżką suche składniki. Dodać rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy i olej. Wymieszać całość łyżką. Ciasto będzie dość gęste. Przełożyć je do foremki zaopatrzonej w papier do pieczenia. Wymiary foremki 22x27 cm. Na wierzch poukładać cząstki pokrojonych gruszek. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto już się upiekło. Po upieczeniu wystudzić.
    Przygotować krem. W mleku rozprowadzić budyń i żółtko. Ugotować. Przełożyć do miseczki i przykryć folią. Po wystudzeniu połączyć z miękkim masłem przy pomocy miksera. Krem wyłożyć na ciasto.
    Na wierzch polewa z rozpuszczonej czekolady, masła i mleka. Można ją przygotować nad parą lub w mikrofalówce.
    Ciasto dać do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 07 czerwca
Swietna nazwa! a juz dodatek owocow do konca mnie przekonal.
kucharka-amatorka 08 czerwca
Dziękuję.
kucharka-amatorka 08 czerwca
Dziękuję.
Składniki
  • Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl.=250 ml
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3 gruszki lub jabłka (u mnie gruszki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 2 szkl. mleka
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła
  • 4-5 łyżek mleka
Składniki