Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na ptysie"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 214
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 120
Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Zagotuj wodę z kostką do pieczenia Kasia i solą. Wsyp mąkę i ucieraj, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudź. Ucierając, wbijaj po jajku. Ciasto nałóż do rękawa cukierniczego.
Blaszkę natłuść kostką do pieczenia Kasia. Wyciśnij kulki ciasta. Piecz 20-25 min w 180-200°C. Przez 10 min nie otwieraj piekarnika, bo ptysie opadną.
Śmietankę ubij z łyżką cukru pudru. Nałóż do ostudzonych i przekrojonych na pół ptysiów. Posyp drugą łyżką cukru pudru.
Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 8.Źródło: Chwila dla Ciebie