Przepis na faworki - z ciasta zbijanego

Przepis na  faworki - z ciasta zbijanego
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu, zamiast kupować w sklepie.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
  • 6 łyżek śmietany (200 g) 12% lub 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
  • tłuszcz do smażenia olej lub smalec
  • w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1
  • w sumie około 1L tłuszczu

Przygotowanie

  1. Nie będę opisywała całego procesu przygotowania faworków ponieważ dokładny proces przygotowania pokazałam na filmiku, starałam się pokazać cały proces jak najdokładniej aby każda osoba nawet bez doświadczenia w kuchni mogła je przygotować. Polecam wypróbować przepis

Komentarze do przepisu (2)

kasia-p 14 stycznia 2017
Uwielbiam faworki :)
gochna55 15 stycznia 2017
Obejrzałam film i cieszę się, że w dobie pośpiechu robi się tą metodą "chrust". Tak robiła moja... Czytaj całość »
Obejrzałam film i cieszę się, że w dobie pośpiechu robi się tą metodą "chrust". Tak robiła moja babcia, mama i ja. Dzieci przychodzą na gotowce, ale przepis mają. Pamiętam, jak z siostrą zmieniałyśmy się (w naszym przepisie - 10 minut - z zegarkiem w ręku )i zbijałyśmy ciasto. Faworki cieniutkie, pełne bąbli powietrza, kruche - po prostu puch. Piekę na smalcu i od czasu do czasu wrzucam plasterek surowego ziemniaka do tłuszczu, aby go trochę oczyścić.
Składniki
  • 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
  • 6 łyżek śmietany (200 g) 12% lub 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
  • tłuszcz do smażenia olej lub smalec
  • w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1
  • w sumie około 1L tłuszczu
Składniki