Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na deser lodowy powstał w zupełnie przypadkowy i spontaniczny sposób. Jak zawsze w lodówce mam mleko i śmietankę, tak na wszelki wypadek gdyby przyszło mi coś do głowy. Tak też było i tym razem, dostałam słoiczek konfitury z żurawiny i właściwie przepis na deser napisał się sam. No, plus kilka moich dodatków
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 301
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 118
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 809
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 945
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 301
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 118
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 809
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 945
Składniki
Samo przygotowanie deseru lodowego jest bardzo proste i tak właściwie dosyć szybkie. Gotowa konfitura zresztą bardzo ułatwia sprawę. Najpierw rozpuszczamy cukier w mleku. Ja to chyba już z przyzwyczajenia, wykonuję w kąpieli wodnej. Czyli w jakimś mniejszym garnku nałożonym na większym z wrzącą wodą. Dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotowe mleko odstawiamy do wystudzenia. Do mleka dodajemy konfiturę i pomarańczę, podzieloną na cząstki. Całość dokładnie miksujemy lub blendujemy. Jeśli uznacie to za konieczne możecie dosłodzić. Ja nie lubię bardzo słodkich lodów, więc nie dodaję. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem jednej łyżki cukru w jakimś wysokim naczyniu. Nie ubijajcie jej za długo, bo dzisiaj dwa razy przesadziłam i przebiłam. Ubitą śmietanę dodajemy do naszego mleka z żurawiną i mieszamy albo miksujemy. Odstawiamy do zmrożenia. Kilkakrotnie co pół godziny wyciągamy i mieszamy, żeby się zrobiły puszyste. Po kilku godzinach lody będą gotowe. Deser możemy podać posypaną tartą czekoladą, ja dodatkowo do dekoracji użyłam soku malinowego.