Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec z konfiturą i orzechami"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 46
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 51
Polecam.
Odsłon: 2059
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 46
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 51
Polecam.
Odsłon: 2059
Składniki
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 6 żółtek, proszek, cukier puder i cukier waniliowy. Ciasto szybko zagnieść, owinąć folią, wstawić do lodówki na 1,5 godz.
6 białek ubić na sztywno, dodając 3/4 szklanki cukru.
Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki, rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć bezą, posypać posiekanymi orzechami, piec 50 min w 170oC.
Przygotować krem: połowę mleka ugotować z cukrem. Resztę wymieszać z mąką, żółtkami i skrobią, dodać do ciepłego, zagotować. Powstały budyń zmiksować z likierem i utartym na puch masłem.
Oba placki posmarować kremem i konfiturą, nałożyć jeden na drugi. Wierzch udekorować posiekanymi batonami.
Zamiast konfitury można użyć frużeliny: 1/2 kg świeżych lub mrożonych owoców przesmaż z cukrem, podlej wodą, zagęść skrobią.
ok. 65 minut plus chłodzenieŹródło: Twoje Imperium