Przekładaniec z kajmakiem i kremem budyniowym

Przekładaniec z kajmakiem i kremem budyniowym
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Czekoladowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, krakersami i masą kajmakową, obsypany prażonymi płatkami migdałowymi

Składniki

  • BISZKOPT:
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Budyń czekoladowy (bez cukru) 3 opakowania
  • KREM BUDYNIOWY:
  • Budyń waniliowy 2 opakowania
  • Mleko 3 szklanki
  • Margaryna 1 kostka
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • DODATKOWO:
  • Masa kajmakowa 1 puszka
  • Krakersy
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miksując, dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i żółtka. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie. Dodajemy to do wcześniej przygotowywanej masy i miksujemy, aż składniki się połączą. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (o wymiarach 32x25cm) i pieczemy 25-30 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przekrajamy na dwie równe części.

  2. KREM BUDYNIOWY: Zagotowujemy mleko, stopniowo wsypujemy do niego budynie (cały czas mieszając). Chwilę trzymamy garnek na ogniu, aby ponownie się zagotowało (mieszamy, aby się nie przypaliło) i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy do tego ugotowany wcześniej budyń oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Miksujemy, aby składniki się połączyły.

  3. Przekrojony biszkopt nasączamy (alkoholem lub wodą z sokiem cytrynowym). Na pierwszą warstwę biszkoptu rozkładamy 3/4 kremu budyniowego, rozkładamy na nim krakersy. Następnie na krakersach rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy całość drugą częścią biszkoptu. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem budyniowy. Krem posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 19 lipca 2018
Mmmm..alez pyszne ciacho:)
KORAL 19 lipca 2018
Fajne ciasto :)
babcitereskiciasta 19 lipca 2018
Pyszne i śliczne ciasto.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Jajka 6 szt.
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Budyń czekoladowy (bez cukru) 3 opakowania
  • KREM BUDYNIOWY:
  • Budyń waniliowy 2 opakowania
  • Mleko 3 szklanki
  • Margaryna 1 kostka
  • Cukier puder 1 szklanka
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • DODATKOWO:
  • Masa kajmakowa 1 puszka
  • Krakersy
  • Płatki migdałowe
Składniki