Przekładane kruche ciasteczka

Przekładane kruche ciasteczka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Bardzo maślane i kruche ciasteczka przełożone masą krówkową i polane czekoladą

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 1 małe jajko
  • 90 g cukru pudru
  • Dodatki:
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • drobno posiekane orzechy włoskie, ziemne, itp.
  • kakao
  • wiórki kokosowe
  • skórka otarta z cytryny
  • masa do przełożenia: masa krówkowa, nutella, powidła śliwkowe, dżem lub marmolada
  • Do dekoracji:
  • ok. 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • orzechy lub wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Przesiej do miski mąkę i cukier puder
    Dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki
    Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj (ciasto będzie bardzo lepkie, możesz do tego celu użyć miksera)
    Ja podzieliłam ciasto na trzy części:
    Do pierwszej dodałam pół łyżeczki cukru waniliowego (może być esencja waniliowa) i wymieszałam łyżką
    Do drugiej części dodałam skórkę z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki) oraz pełną łyżkę wiórków kokosowych
    Do trzeciej części dodałam 1 łyżeczkę kakao oraz łyżkę posiekanych orzechów ziemnych
    * Dodatki są całkowicie dowolne, można je zmieniać wg gustu. Można też ciasteczka zrobić bez dodatków.

    Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej 30 min

  2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkuj (2-3 mm) podsypując mąką i wytnij kształty np. szklanką (każdą porcję ciasta z dodatkami rozwałkuj osobno)
    Gotowe ciasteczka ułóż w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    Upiecz w 180°C przez ok. 12 min, do lekkiego zrumienienia (grzałka góra-dół)
    Ciasteczka pozostaw do ostygnięcia, a następnie przełóż masą krówkową, powidłami lub inną wybraną masą
    Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej ciasteczka wg uznania
    Udekoruj posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi itp.

Składniki
  • Ciasto:
  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g mąki
  • 1 małe jajko
  • 90 g cukru pudru
  • Dodatki:
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • drobno posiekane orzechy włoskie, ziemne, itp.
  • kakao
  • wiórki kokosowe
  • skórka otarta z cytryny
  • masa do przełożenia: masa krówkowa, nutella, powidła śliwkowe, dżem lub marmolada
  • Do dekoracji:
  • ok. 70 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • orzechy lub wiórki kokosowe
Składniki