Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Prowansalski ratatuj"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27471
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1202
Składniki
Warzywa umyj. Pomidory możesz (ale nie musisz) sparzyć i obrać ze skórki. Pokrój na ćwiartki. Bakłażany pokrój w dość dużą kostkę i posól, by puściły sok – gdy go osączysz na ręczniku papierowym, pozbędziesz się goryczki.
Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Jeśli cukinia jest cienka, podziel ją wzdłuż na 4 części i pokrój – w dużą kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W dużym rondlu lub garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, zeszklij, dodaj pomidory, przesmaż. Następnie dodaj paprykę, bakłażany i cukinie. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w dłoniach tymianek.
Przypraw solą i pieprzem. Duś, mieszając, ok. 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Przed podaniem skrop oliwą.Źródło: Świat kobiety