prosty torcik truflowy

prosty torcik truflowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Ewaaa
Łatwo, pysznie i bardzo truflowo, tak można określić ten wypiek.

Składniki

  • brownie: 150 gramów gorzkiej czekolady, 3 jaja
  • 150 gramów cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 gramów masła
  • 1/4 łyżeczki soli, 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • nasączenie: 50 ml niegazowanej wody mineralnej, 100 - 120 ml likieru czekoladowego lub kawowego
  • krem truflowy: 12 sztuk trufli (użyłam z firmy Wawel), 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżka cukru pudru, 1 - 2 łyżki wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)
  • 200 gramów śmietany kremówki 30%, 250 gramów mascarpone
  • 3/4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
  • dodatkowo: około 60 gramów startej gorzkiej czekolady, 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, kandyzowane wiśnie do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mascarpone wyjmujemy z lodówki na około 1,5 godziny przed przygotowaniem kremu.

    Masło, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać, ostudzić.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
    Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem i solą, zmiksować do połączenia składników, dodać masę czekoladową, wszystko sprawnie połączyć (ciasto będzie dość gęste).


    Tortownicę o średnicy 24 cm cm wysmarować tłuszczem, rozprowadzić ciasto, lekko zwilżoną dłonią "uklepać" delikatnie wyrównując powierzchnię.

    Piec około 28 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Ciasto od razu wyjąć z piekarnika, lekko schłodzić i jeszcze ciepłe naponczować obficie, a następnie posmarować powidłami lub dżemem.

    UWAGA: Nie czekamy z nasączaniem aż ciasto całkiem przestygnie, gdyż wtedy na powierzchni utworzy się "skorupka", która utrudni nam nawilżanie.

    Teraz zabieramy się za krem.
    Czekoladę i trufle łamiemy na kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy 3 - 4 łyżki zimnej śmietanki i roztapiamy na parze. Masę schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Serek mascarpone przekładamy do miski, mieszamy go energicznie łyżką, przekładamy do niego masę truflową i mieszamy łyżką do połączenia składników (powinno pójść gładko i bez powstawania grudek).

    Schłodzoną resztę śmietanki ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, miksujemy.
    Kremówkę przekładamy do kremu truflowego i mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach krótko, tylko do połączenia składników.

  2. Na końcu dodajemy alkohol (opcjonalnie) i mieszamy energicznie łyżką lub trzepaczką rózgową.

    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie dodajemy do niej 1 łyżeczkę kremu, mieszamy, potem jednym ruchem przelewamy całość do masy i miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania jednolitego kremu.

    Gotowy krem od razu wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
    Kiedy to nastąpi, posypujemy ciemnym kakao i startą czekoladą, dekorujemy wisienkami.

Komentarze do przepisu (14)

Kudlata_ak 05 stycznia 2015
Mniam :D!
Konto usunięte 05 stycznia 2015
Ewuś mam wrażenie, że dla Ciebie wszystko jest ''proste'' :) jak ten torcik. Dla mnie to wyzwanie :)
BEATA1978 05 stycznia 2015
To ciasto za mną chodzi :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • brownie: 150 gramów gorzkiej czekolady, 3 jaja
  • 150 gramów cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 gramów masła
  • 1/4 łyżeczki soli, 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • nasączenie: 50 ml niegazowanej wody mineralnej, 100 - 120 ml likieru czekoladowego lub kawowego
  • krem truflowy: 12 sztuk trufli (użyłam z firmy Wawel), 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżka cukru pudru, 1 - 2 łyżki wódki lub innego alkoholu (opcjonalnie)
  • 200 gramów śmietany kremówki 30%, 250 gramów mascarpone
  • 3/4 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
  • dodatkowo: około 60 gramów startej gorzkiej czekolady, 3 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, kandyzowane wiśnie do dekoracji
Składniki