Prosty sernik bez spodu

Prosty sernik bez spodu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ania_gutfut
Sernik jest cudnie prosty w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. Nie jestem amatorką serników. Wręcz wystrzegam się serników bojąc się, że będzie za suchy, za słodki, za bardzo „rodzynkowy”. Ten jest przeciwieństwem „za bardzo”. Dla mnie jest idealny!

Składniki

  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 4 większe jajka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo: forma o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, mikser, opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stop. C (grzanie góra/dół). Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
    Masło rozpuść i ostudź.
    Do miski dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły, a masa była gładka. Ciasto powinno być gęste, w konsystencji przypominające budyń.
    Przelej ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika.
    Piecz w temperaturze 190 stop. C przez 20 minut.
    Bez otwierania piekarnika zmniejsz temperaturę do 150 stop. C i piecz 30 minut.
    Ponownie zmniejsz temperaturę do 120 stop. C i piecz kolejne 30 minut. Jeśli wierzch sernika będzie „zbyt blady”, wydłuż czas pieczenia o 10 minut.
    Wyłącz piekarnik i ostudź sernik bez otwierania piekarnika, bądź na minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.

    Taki sposób pieczenia zagwarantuje, że sernik nie opadnie. Całkowicie ostudzony sernik wstaw do lodówki – idealnie na całą noc.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 04 lipca 2018
Sernik zawsze pycha :D
bryssska 04 lipca 2018
Uwielbiam serniki pod każdą postacią ;-D
grazka950 05 lipca 2018
każdy sernik wart jest grzechu,a że trochę opadnie to nic :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 4 większe jajka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo: forma o średnicy 24 cm, papier do pieczenia, mikser, opcjonalnie cukier puder
Składniki