Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Przygotowanie

  1. Zaczyn


    Do miski wsypać pokruszone drożdże dodać, cukier, mąkę oraz szklankę ciepłego mleka. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
    ------------------------------

    Owoce

    Rabarbar pokroić w kostkę. Zasypać go dwiema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny.
    ------------------------------


    Kruszonka

    W głębokim talerzu lub misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wyrabiamy, aż powstaną grudki z ciasta.
    ------------------------------

    Ciasto

    Do osobnej miski wsypujemy mąkę, olej, cukry, jajka oraz gotowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości ( ok. 30 minut).

    Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy kawałki rabarbaru. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy 40 minut bez termoobiegu.

Składniki