prosty orzechowiec z powidłami

prosty orzechowiec z powidłami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto to składa się z dwóch spodów z kruchego ciasta, przełożonych powidłami. Jeden ze spodów pokryty jest warstwą pysznych orzechów z miodem

Składniki

  • CIASTO: -4 szkl mąki tortowej -3 jajka -1 żółtko
  • -25 dag masła lub margaryny -4 łyżeczki proszku do pieczenia -6,5 łyżki cukru pudru
  • -3 łyżki gęstej śmietany
  • ORZECHY: -około 40dag-50 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych -4 łyżki miodu (może być miód sztuczny) -200g masła lu
  • -3 łyżki cukru pudru -powidła śliwkowe

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia składników i jednolitości ciasta.Ciasto dzielimy na 2 równe części. Przygotowujemy sobie 2 takie same blaszki, każdą smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.

    Jedną część ciasta wałkujemy i dajemy do blaszki, drugą wsadzamy do lodówki.
    Pusty spód pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni.
    Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i wykładamy nią blaszkę.
    ORZECHY
    Masło wraz z miodem rozpuszczamy,

    dodajemy cukier puder i mieszamy .

    Wyłączamy ogień i dodajemy orzechy.

    Dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się glazurą

    Orzechy wysypujemy na spód, wyrównujemy

    i pieczemy około 30 minut w temp 165 stopni.
    Spody studzimy. Przekładamy powidłami i gotowe :-)

    Słodycz orzechów balansuje lekka kwaskowość powideł, orzechy są chrupkie , spody miękkie.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 11 września 2018
Na pewno pyszny ten orzechowiec z powidłami, wygląda super.:)
smaki-katriny 11 września 2018
pyszny i łatwy :)
Składniki
  • CIASTO: -4 szkl mąki tortowej -3 jajka -1 żółtko
  • -25 dag masła lub margaryny -4 łyżeczki proszku do pieczenia -6,5 łyżki cukru pudru
  • -3 łyżki gęstej śmietany
  • ORZECHY: -około 40dag-50 dag orzechów włoskich drobniutko posiekanych -4 łyżki miodu (może być miód sztuczny) -200g masła lu
  • -3 łyżki cukru pudru -powidła śliwkowe
Składniki