Prosty domowy mazurek kajmakowy

Prosty domowy mazurek kajmakowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Szaffranka
Jedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych i z pewnością najsłodsze. Masa kajmakowa jest pyszna i przede wszystkim domowa. Przepis towarzyszy nam od lat. Polecam:)

Składniki

  • Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 200 g masła, 3 żółtka (ugotowane na twardo)
  • Masa kajmakowa: 200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka w proszku, 3 żółtka (świeże)

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Łączymy mąkę z masłem, następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko ugotowane żółtko. Wyrobione gładkie ciasto
    wkładamy do lodówki, aby odpoczęło. Dobrze schłodzone rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, przekładamy do prostokątnej formy, brzegi podnosimy do 3 cm. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor. Studzimy.

  2. Masa kajmakowa
    Cukier i masło podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą, dodajemy mleko w proszku i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy.Zdejmujemy z ognia, trochę przechładzamy, energicznie mieszając dodajemy po jednym żółtku i natychmiast nakładamy na upieczony spód.

  3. Rada: mazurek będzie smaczniejszy, gdy zimne upieczone ciasto posmarujemy marmoladą. Ciasto najlepiej smakuje po 5 dniach od upieczenia. Dekoracje wykonujemy z bakalii.

Komentarze do przepisu (2)

ekspresjawkuchni 23 lipca 2020
Wygląda pięknie, sądząc po przepisie jest również bardzo smaczne. Obawiam się jednak, że u nas pięciu dni... Czytaj całość »
Wygląda pięknie, sądząc po przepisie jest również bardzo smaczne. Obawiam się jednak, że u nas pięciu dni by nie przetrwało ;)
Namarra 02 kwietnia
Właśnie piekłam i niestety masa mi się od początku rozwarstwiała. Przede wszystkim cukier za nic nie chciał... Czytaj całość »
Właśnie piekłam i niestety masa mi się od początku rozwarstwiała. Przede wszystkim cukier za nic nie chciał się połączyć z masłem (masło prawdziwe, porządne, 82%). Po dodaniu mleka w proszku najpierw beton, a potem zaczęło wyciekać masło. Cukier mimo długiego mieszania nie rozpuścił się, dalej zgrzyta pod zębami. Bardzo ciężko było rozsmarować na cieście. Co mogło pójść nie tak? Robiłam bardzo starannie wg przepisu, bo wydaje się pyszny... zobaczymy jak postoi dobę w lodówce...
Składniki
  • Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 200 g masła, 3 żółtka (ugotowane na twardo)
  • Masa kajmakowa: 200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka w proszku, 3 żółtka (świeże)
Składniki