Prosty domowy mazurek kajmakowy

Prosty domowy mazurek kajmakowy
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Szaffranka
Jedno z najbardziej popularnych ciast wielkanocnych i z pewnością najsłodsze. Masa kajmakowa jest pyszna i przede wszystkim domowa. Przepis towarzyszy nam od lat. Polecam:)

Składniki

  • Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 200 g masła, 3 żółtka (ugotowane na twardo)
  • Masa kajmakowa: 200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka w proszku, 3 żółtka (świeże)

Przygotowanie

  1. Ciasto
    Łączymy mąkę z masłem, następnie dodajemy cukier puder i przetarte przez sitko ugotowane żółtko. Wyrobione gładkie ciasto
    wkładamy do lodówki, aby odpoczęło. Dobrze schłodzone rozwałkowujemy na wysokość 1 cm, przekładamy do prostokątnej formy, brzegi podnosimy do 3 cm. Pieczemy w 180 st. na złoty kolor. Studzimy.

  2. Masa kajmakowa
    Cukier i masło podgrzewamy aż się rozpuszczą i połączą, dodajemy mleko w proszku i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy.Zdejmujemy z ognia, trochę przechładzamy, energicznie mieszając dodajemy po jednym żółtku i natychmiast nakładamy na upieczony spód.

  3. Rada: mazurek będzie smaczniejszy, gdy zimne upieczone ciasto posmarujemy marmoladą. Ciasto najlepiej smakuje po 5 dniach od upieczenia. Dekoracje wykonujemy z bakalii.

Komentarze do przepisu (1)

ekspresjawkuchni 23 lipca 2020
Wygląda pięknie, sądząc po przepisie jest również bardzo smaczne. Obawiam się jednak, że u nas pięciu dni... Czytaj całość »
Wygląda pięknie, sądząc po przepisie jest również bardzo smaczne. Obawiam się jednak, że u nas pięciu dni by nie przetrwało ;)
Składniki
  • Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 200 g masła, 3 żółtka (ugotowane na twardo)
  • Masa kajmakowa: 200 g masła, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka w proszku, 3 żółtka (świeże)
Składniki