Proste , wilgotne ciasto dyniowe:

Proste , wilgotne ciasto dyniowe:
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Piekę je zawsze jesienią, kiedy dojrzewają w moim ogrodzie dynie. Wykorzystuję najczęściej odmianę MUSCAT, która jest jedną z najsmaczniejszych odmian. Puree, można przygotować dzień wcześniej i wtedy ciasto robi się błyskawicznie.

Składniki

  • 200 g puree z dyni
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania puree.
    Pół średniej dyni kroimy na 3-4 cm paski, wydrążamy pestki i miąższ.
    Obieramy i kroimy na dowolne kawałki.
    Na dno garnka wlewamy kilka łyżek wody i dodajemy pokrojoną dynię.
    Smażymy na wolnym ogniu, często mieszając.
    Kiedy się rozpadnie, zdejmujemy z ognia i miksujemy.
    Po ostudzeniu możemy jeszcze przetrzeć przez sito.
    Odmierzamy 200 g.

  2. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
    Ciągle miksując, dodajemy sól i wlewamy cienkim strumieniem olej.
    Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z sodą.
    Na końcu dodajemy puree z dyni i cynamon.
    Wyłączamy mikser i dokładnie mieszamy ciasto.
    Przelewamy do formy o wymiarach: 15/ 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 50 minut w tem. 175 stopni.
    Ciasto po ostudzeniu możemy oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.


Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 22 października
Pyszotka:)
gochna55 22 października
Bardzo podobny przepis mam w "zeszycie". Babcia piekłam dla nas - wnuków, a w latach 80 ub.w. ja... Czytaj całość »
Bardzo podobny przepis mam w "zeszycie". Babcia piekłam dla nas - wnuków, a w latach 80 ub.w. ja piekłam dla synka. Widnieje pod nazwą "chlebek dyniowy" - z odrobiną cukru. Wnusi upiekę z Twojego przepisu - dzięki :) :)
Składniki
  • 200 g puree z dyni
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć)
Składniki