Proste ucierane ciasto cytrynowe - puszyste jak chmurka

Proste ucierane ciasto cytrynowe - puszyste jak chmurka
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Uniwersalny przepis na ciasto cytrynowe, które wychodzi tak samo za każdym razem. Zamiast cytryny możecie dodać kakao i przyprawę do piernika - wtedy otrzymacie przepyszny murzynek.

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka (3,2%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 cytryna
  • ekstrakt waniliony

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem.

  2. Gdy masa będzie biała jest puszysta dodajemy pół szklanki oleju i łączymy ze sobą ciągle ucierając.

  3. Następnie dodajemy mąkę, mleko - dalej mieszamy.

  4. Cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą. Ścieramy skórkę z całej cytryny a następnie wyciskamy z niej sok.

  5. Na koniec proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, startą skórkę z cytryny i sok z całej cytryny. Całość dokładnie ucieramy, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.

  6. Blachę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra/dół). Pieczemy ok. 40 min.

  7. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

  8. Smacznego :)

Składniki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka (3,2%)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 cytryna
  • ekstrakt waniliony
Składniki