Proste ciasto z czereśniami

Proste ciasto z czereśniami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Takie zwykłe, szybkie ciasto na niedzielę. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki tortowej 1szkl.=250 ml
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • około 400 g czereśni
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać, aż masa podwoi swoją objętość. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać ją delikatnie przy pomocy łopatki. Wlać olej i ekstrakt waniliowy. Również wmieszać do ciasta.
    Tak przygotowaną masę przelać do foremki zaopatrzonej w papier do pieczenia. Wymiary foremki 24x24 cm. Na wierzch poukładać wydrylowane czereśnie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut.

Komentarze do przepisu (5)

Docherro 19 czerwca
Pyszne u mnie zatrzesienie czeresni:_
fafiatko 20 czerwca
Idealne na niedziele!
Bardzo lubie takie ciasta na sniadanie. Pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki tortowej 1szkl.=250 ml
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • około 400 g czereśni
  • cukier puder do posypania
Składniki