Proste ciasto z czereśniami

Proste ciasto z czereśniami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Trzeba korzystać z sezonowych owoców, bo szybko się kończą. To ciasto warte jest upieczenia. Ładnie wyrasta i jest pulchne. W sam raz aby umilić sobotnio-niedzielny relaks.

Składniki

  • 40 dag mąki orkiszowej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju kujawskiego
  • 2 szkl. wydrylowanych czereśni

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać 1/2 szkl. cukru trzcinowego, cukier waniliowy, cztery żółtka, jogurt i olej kujawski. Wszystko dokładnie wymieszać. Robiłam to zwykłą łyżką. Ciasto przełożyć
    do foremki 24x24 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na wierzchu dość gęsto poukładać czereśnie. Ciasto jest dość zwarte. Czereśnie raczej nie powinny wpaść na dno. Piec w 180 st. C 20 minut. Po tym czasie nałożyć pianę z czterech białek i reszty cukru trzcinowego. Piec jeszcze 20-25 minut. Gdyby piana się przypalała, przykryć papierem do pieczenia albo papierem śniadaniowym.

Komentarze do przepisu (8)

bryssska 09 czerwca 2018
Uwielbiam takie proste i pyszne ciasta ;-D
fafiatko 09 czerwca 2018
Z czeresniami musi byc przepyszne!
pelen_brzuszek 10 czerwca 2018
Świetne ciacho :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag mąki orkiszowej
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mały jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju kujawskiego
  • 2 szkl. wydrylowanych czereśni
Składniki