proste ciasto z brzoskwiniami i bezą

proste ciasto z brzoskwiniami i bezą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
proste, kruche ciasto z brzoskwiniami z puszki, bezą i prażonymi płatkami miałowymi, doskonałe na weekend, spotkania rodzinne, do herbaty i kawy

Składniki

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 350 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram cukru
  • 200 gram masła
  • 3 łyżki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. ciasto:
    1. w misce mieszamy łyżką mąkę i proszek do pieczenia
    2. dodajemy pokrojone masło i mieszamy przy pomocy malaksera (końcówka ostry nóż) lub miksera
    3. oddzielamy białka od żółtek, białka odkładamy do lodówki
    4. dodajemy cukier, żółtka, mleko i mieszamy
    5. ciasto przenosimy na stolnicę i szybko zagniatamy rękoma
    6. wyrobione ciasto zawijamy w woreczek, folię lub wkładamy do pojemnika, żeby nie wyschło i dajemy na 1 godz do lodówki
    7. schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość blachy z małym zapasem na brzeg
    8. ciasto wyłóż do nasmarowanej i obsypanej bułką tartą blachy (duża)
    9. w cieście robim ydziurki widelcem i podpiekamy w piekarniku góra-dół 20 min w temp 175 stopni

  2. brzoskwinie:
    gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy brzoskwinie – wyciągamy z puszki, odsączamy płyn, kroimy w drobną kostkę

  3. beza:
    1. w tym czasie przygotujemy bezę: białka ubijamy na dużych obrotach z odrobiną soli
    2. gdy piana będzie w połowie ubita zaczynamy dodawać stopniowo cukier i miksujemy dalej do ubicia składników

  4. warstwy ciasta:
    1. na podpieczone ciasto wysypujemy równomiernie łyżkę bułki tartej i układamy owoce
    2. rozprowadzamy bezę po wierzchu tak by nie dotykała blachy
    3. na bezie rozsypujemy płatki migdałowe
    4. ciasto podpiekamy na pozycji góra dół przez 15 min w temp 175 stopni, a następnie zmniejszamy temp do 100 stopni i suszymy bezę przez 20 min.
    5. ciasto kroimy na kawałki gdy przestygnie

Składniki
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 350 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram cukru
  • 200 gram masła
  • 3 łyżki mleka
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g płatków migdałowych
Składniki