Proste ciasteczka na kefirze

Proste ciasteczka na kefirze
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
W sam raz do kawy. Wykonanie dość szybkie i pieczenie również. Ciastka ładnie wyrastają. Z wierzchu są chrupkie, a w środku miękkie. Polecam.

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego, miękkiego masła
  • 1/2 szkl. kefiru (temperatura pokojowa)
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać jajka, cukier, ekstrakt waniliowy, kefir i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Podzielić je na dwa lub trzy kawałki, aby łatwiej było wałkować. Po rozwałkowaniu wykrawać foremką dowolne kształty. Układać na blaszce zaopatrzonej w papier do pieczenia. Zachować odstępy.
    Przed pieczeniem posypać każde ciastko cukrem trzcinowym. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 15 minut.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 21 września
Wyglądają bardzo apetycznie!
kucharka-amatorka 23 września
Dziękuję.
Składniki
  • 3 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego, miękkiego masła
  • 1/2 szkl. kefiru (temperatura pokojowa)
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego do posypania
Składniki