Prosta beza - przepis Gosi z Rolnik Szuka Żony

Przepis dnia 2019-10-13
Prosta beza - przepis Gosi z Rolnik Szuka Żony
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Robiłam ją już kilka razy i za każdym razem wychodzi idealnie krucha z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Wcześniej próbowałam wielu przepisów na bezę Pavlową, ale zawsze coś było nie tak. Dopiero gdy trafiłam na przepis Małgosi Borysewicz okazało się, że beza to banalnie proste i przede wszystkim tanie ciasto. Zdecydowanie to mój ulubiony deser!

Składniki

  • 2 białka z jajek
  • 3/4 szklanki białego cukru + 2 łyżki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 małej łyżeczki octu
  • 1 puszka malin w syropie
  • laska wanilii
  • maliny świeże do dekoracji
  • 250 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietanka 30%

Przygotowanie

  1. PLACEK BEZOWY: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka odkładamy - nie będą nam potrzebne.

  2. W szklanej lub metalowej misce ubijamy białka na sztywno. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po 1 łyżeczce cukru. Rozsypujemy cukier równomiernie po ubitych białkach i mieszamy mikserem, aż dodany cukier się rozpuści. Następnie dodajemy kolejną łyżeczkę cukru i znowu miksujemy. Czynność powtarzamy aż dodamy 3/4 szklanki.

    Jeśli pod koniec dodawania cukru zaczną powstawać grudki to przestajemy dodawać cukier - grudki oznaczają, że cukier przestał się rozpuszczać w białkach i jest już go odpowiednia ilość. Może się tak zdarzyć, jeśli mamy małe jajka, albo odmierzymy za dużo cukru. Zwróćcie na to uwagę podczas ubijania.

  3. Następnie dodajemy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy 3/4 łyżeczki octu i również mieszamy mikserem.

  4. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 120 stopni z termoobiegiem.

  5. Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim okrąg (możemy odrysować go od talerza) i wykładamy na niego ciasto bezowe.

    Za pomocą szpatułki formujemy placek i pieczemy równo 2h. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę w piekarniku do wystyginęcia. Nie otwieramy drzwiczek pieca.

  6. MUS MALINOWY: Na patelnię wylewamy maliny w syropie, dodajemy 2 łyżki cukru, przykrywamy przykrywką i dusimy na wolnym ogniu ok 15 minut. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

  7. Ostygnięty mus malinowy przecieramy przez sito z drobnymi oczkami. Raz jeszcze wstawiamy na wolny ogień i czekamy, aż zgęstnieje - co jakiś czas mieszając. Gdy w konsystencji zacznie przypominać gęstą śmietanę zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.

  8. KREM: Do małego garnuszka wlewamy 1/4 szklanki śmietanki 30%. Laskę wanilii kroimy na pół, za pomocą łyżki wyjmujemy z niej nasionka i dodajemy do śmietanki. Pozostałą łodygę kroimy na pół i również dodajemy do śmietanki. Wstawiamy na wolny ogień i gotujemy ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

  9. Do metalowej lub szklanej miski wlewamy śmietankę 30% i ubijamy na sztywno. Dosypujemy po trochę cukru pudru ciągle mieszając. Gdy dodamy już 2 łyżki cukru mikser wyłączamy.

  10. Do kolejnej miski przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę z wanilią i miksujemy, aż serek stanie sie puszysty. Wyłączamy mikser. Zaczynamy dodawać po 1 łyżce ubitej śmietany z cukrem i mieszamy ją z serkiem bardzo delikatnie za pomocą szpatułki. Gdy dodamy już całą śmietanę, wkładamy krem do lodówki do schłodzenia.

  11. SKŁADANIE BEZY: Na upieczony placek bezowy wylewamy 1/2 musu malinowego. Na musie układamy krem, na kremie kolejną warstwę musu. Całość dekorujemy malinami - jeśli lubimy to również świeżą miętą.

  12. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

Do-syta 06 października
Wygląda mega:)
Maudie 06 października
Ale pyszności!
marysia11082 13 października
Nie chce się wierzyć że tylko białka z 2 jajek
Składniki
  • 2 białka z jajek
  • 3/4 szklanki białego cukru + 2 łyżki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 małej łyżeczki octu
  • 1 puszka malin w syropie
  • laska wanilii
  • maliny świeże do dekoracji
  • 250 dag serka mascarpone
  • 250 ml śmietanka 30%
Składniki