Prosta babka drożdżowa z rodzynkami

Prosta babka drożdżowa z rodzynkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto na niedzielę czyli prostą babkę drożdżową z rodzynkami, która naprawdę jest bardzo prosta do przyrządzenia, a po upieczeniu jest mięciutka, delikatna i puchata, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • tarta skórka z cytryny
  • 60 g rodzynków + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. 1. 100 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. 250 ml mleka lekko podgrzewamy. 40 g drożdży rozkruszamy w miseczce, dodajemy 2 łyżeczki cukru i ok. 4 łyżek ciepłego mleka i czekamy aż drożdże się rozpuszczą.
    Trzemy skórkę z cytryny.

    2. Do misy miksera wsypujemy 500 g mąki pszennej, dodajemy 150 g cukru, paczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę soli, startą skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy 3 całe jajka i 250 ml ciepłego mleka (bez 4 łyżek, które dodaliśmy do drożdży), rozpuszczone drożdże i miksujemy na gładką masę. Ciasto jest bardzo luźne, dlatego zagniatanie dłońmi nie jest wskazane, lepiej użyć miksera.

    3. Gdy ciasto będzie już gładkie, wtedy dodajemy roztopione i wystudzone masło i dalej miksujemy. W międzyczasie sparzamy rodzynki i odcedzamy i dodajemy do nich 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
    Gdy ciasto z masłem jest już gładkie, wtedy dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę miksujemy.

    4. Następnie ciasto przykrywamy folią i ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

    5. Foremkę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

    6. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez ok. 40-45 minut, z grzaniem góra-dół.

    7. Upieczone ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia, następnie wykładamy ciasto na przykład na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
    Jest mięciutkie i delikatne, bardzo polecam.
    I oczywiście, jak to jest wypiekami drożdżowymi, jest genialne pierwszego dnia, na drugi dzień będzie suche i twarde, uczciwie zaznaczam, dlatego najlepiej zjeść jeszcze ciepłe :-)

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 17 kwietnia
Uwielbiam,pyszności:)
KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
Kawa-z-mlekiem 24 kwietnia
W sam raz do kawy, polecam i pozdrawiam serdecznie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • tarta skórka z cytryny
  • 60 g rodzynków + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 40 g świeżych drożdży + 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 1 paczka cukru waniliowego (16g)
  • cukier puder do posypania
Składniki