Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Profiterolki z likierem waniliowym"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 62
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 380
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Wodę zagotuj ze szczyptą soli i masłem. Mąkę przesiej, wsyp do wrzącego płynu. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa będzie gładka i lśniąca, a także zacznie łatwo odklejać się od ścianek garnka.
Wtedy garnek z ciastem zdejmij z ognia, masę studź 10-15 minut. Potem wbij do niej jedno jajko. Utrzyj mikserem, odstaw do całkowitego wystudzenia.
Zimne ciasto utrzyj z pozostałymi jajkami (dodawaj je pojedynczo). Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką z małym otworkiem. Blachę z piekarnika przykryj pergaminem. Wyciśnij małe rozetki ciasta (ew. nałóż porcje ciasta łyżeczką).
Zachowaj duże odstępy, ponieważ w czasie pieczenia profiterolki bardzo wyrosną. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 20 minut.
Mleko na krem zagotuj, zdejmij z ognia, wymieszaj z likierem. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Utrzyj z obiema mąkami. Masę połącz z gorącym mlekiem waniliowym. Dobrze wymieszaj, by nie było grudek.
Zagotuj, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Krem odstaw do wystudzenia. Potem nadziej nim profiterolki. Część ciastek posyp cukrem pudrem, pozostałe oblej polewą czekoladową ufarbowaną na zielono.
Czas przygotowania: 95 minut. 1 sztuka: 140 kcal. Cena sztuki: 45 grŹródło: Tina