Wychodzi kilkanaście precli.
Polewa. W gorącej wodzie rozpuścić cukier i sok z cytryny do smaku.
Ciasto.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek.
Rozkruszyć drożdże, wsypać do dołka , zasypać łyżką cukru i zalać 3-4 łyżkami lekko ciepłego mleka.
Resztę mleka wymieszać z kefirem.
Kiedy drożdże staną się płynne, dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 50 cm. Uformować na kształt precla, tak jak na zdjęciu.
Precle ułożyć na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20 minut lub dłużej.
Piec przez około 13 minut w temperaturze 180ºC.
Precle powinny pozostać jasne, powinny się tylko delikatnie zarumienić.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu smarujemy je polewą i ewentualnie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej