Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo podobne w smaku i konsystencji do duńskich ciastek maślanych, które można było swego czasu kupić w pięknych puszkach. Nie wiem, czy nadal są dostępne w handlu, bo odkąd nauczyłam się piec te ciasteczka – nie mam powodu szukać gotowców w sklepach. Cudownie kruche, rozpływają się wprost w ustach. Proporcja na 50 ciasteczek.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 54
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 141
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 54
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 141
Składniki
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, marcepanem (marcepan bywa niekiedy dość twardy, warto go więc wcześniej rozetrzeć), wanilią. Przesiać mąkę i zagnieść z masą maślaną ciasto. Uformować kilka wałków o średnicy 5 cm, owinąć w folię i odstawić na noc do lodówki.
Rano nagrzać piekarnik do 200 stopni. Odcinać krążki o grubości 0,5 cm. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Gorące ciastka zdjąć nożem z blachy, przełożyć na kratkę i odstawić do ostudzenia.
Przechowywać w puszce lub słoju.