Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1176
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1176
Składniki
Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dolewając ciepłą wodę i masło. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z pianą ubitą z białek i dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao, mieszamy. Ciasta pieczemy osobno przez 30-40 minut w keksowych foremkach w temperaturze 180oC. Studzimy i tniemy wzdłuż na połowy.
Masa: Proszek budyniowy rozprowadzamy szklanką zimnego mleka. Wlewamy do reszty gotującego się mleka z odpowiednią ilością cukru, gotujemy budyń wiśniowy. Studzimy.
Masło ucieramy do białości. Ucierając dokładamy budyń. Masą wiśniową smarujemy dość cienko na przemian ciemne i jasne placki. Resztą masy dekorujemy boki i wierzch ciasta.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena jednej porcji: około 1,30 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: 520 kcal. Białko: 8,7 g/Tłuszcz: 47 g/Węglowodany: 74 g.Źródło: Rewia