Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Potrawka z cieciorki z jajkami sadzonymi"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 71
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 33
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 71
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej 2–3 łyżki oliwy. Zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj oczyszczone, pokrojone papryki. Oprósz solą i pieprzem, smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dołóż pomidory z puszki razem z zalewą oraz opłukane pomidorki koktajlowe.
Wsyp po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, kminek, szczyptę cukru i ew. jeszcze sól oraz pieprz do smaku. Mieszając co jakiś czas, smaż ok. 3 min.
Soczewicę przesyp na sitko, opłucz pod bieżącą zimną wodą, osącz i dodaj do warzyw. Wymieszaj, duś minutę. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. W potrawce zrób łyżką 4 wgłębienia. Do każdego ostrożnie wbij jajko. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Zapie kaj ok. 12 min, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Bagietkę pokrój na kromki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zrumień na nim pieczywo po obu stronach. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Gotowe danie posyp zieleniną, podawaj z grzankami.
35 minŹródło: Tina