Potica - słoweńska bułka orzechowa

Potica - słoweńska bułka orzechowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: turek
Jest to tradycyjny wypiek pochodzący ze Słowenii, czyli bułka drożdżowa z nadzieniem orzechowym. Występuje też pod innymi nazwami tj.: povitica, povtica, potvitsa.

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 60 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej przesianej i trzymanej w ciepłym miejscu
  • skórka z 1 cytryny wyszorowana i otarta
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i opruszenia formy
  • 2 paczki cukru waniliowego do posypania gorącego ciasta
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu
  • 80 g cukru białego kryształu
  • Nadzienie:
  • 125 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,25 łyżeczki zmielonych goźdźików
  • ubita piana z 2 białek

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    (Rozczyn drożdżowy):
    Drożdże wkruszyć do małej miseczki. Wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu.

    Utrzeć masło z cukrem i żółtkami.
    Do ciepłego mleka dodać skórkę z cytryny, rum i sól. Masę wlać do masła utartego z żółtkami i cukrem, a następnie mieszać, aby całość się rozpuściła.

  2. Mąkę ogrzaną przesiać. Wlać do niej drożdżowy zaczyn i 3/4 mikstury mlecznej. Wyrobić dobrze ciasto, żeby odchodziło od dłoni (Można dolać miksturę mleczną, jeśli ciasto jest zbyt suche).
    Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.

  3. Nadzienie z orzechów włoskich:

    Gorącym mlekiem sparzyć orzechy. Dodać do nich bułkę tartą, cukier, masło, żółtka, śmietankę, goździki i cynamon. Całość wymieszać. Ubić pianę z białek i szpatułką delikatnie wmieszać do masy.

  4. Wałkowanie:
    Blat podsypać lekko mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Na cieście rozłożyć równomiernie nadzienie orzechowe (przy tym zostawiając wolne końce ciasta, aby później lepiej zwinąć).

  5. Ciasto zwinąć w rulon i zakleić dokładnie końce.

  6. Zakleić końce rulonu w kształt babki.
    Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wysypać bułkę tartą na naszą babkę i pozostawić jeszcze na chwile, aby podrosła.

  7. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem.
    Poticę piec w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez około 1 h.
    (Jeżeli wierzch się za szybko rumieni, to wtedy przykryć go papierem do pieczenia i zmniejszyć temperaturę wypieku do 190 stopni Celcjusza.

    Po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem waniliowym.

  8. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia.

    Potica jest gotowa:)
    Smacznego:)!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 16 lipca
Pyszotka:)

Składniki
  • Ciasto:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 60 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej przesianej i trzymanej w ciepłym miejscu
  • skórka z 1 cytryny wyszorowana i otarta
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i opruszenia formy
  • 2 paczki cukru waniliowego do posypania gorącego ciasta
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rumu
  • 80 g cukru białego kryształu
  • Nadzienie:
  • 125 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 30 g miękkiego masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 żółtka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,25 łyżeczki zmielonych goźdźików
  • ubita piana z 2 białek
Składniki