Porzeczkowiec z budyniem

Porzeczkowiec z budyniem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: marysiaz
Serdecznie polecam je wypróbować!

Składniki

  • ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (mocno schłodzonego) spora szczypta soli
  • beza: 6 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru szczypta soli
  • dżem porzeczkowy: 3 szklanki czarnej porzeczki 1 szklanka cukru sok z 1 cytryny
  • krem budyniowy: 2 budynie malinowe 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru
  • 200 g miękkiego masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki spirytusu

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą:<br />
    mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą,<br />
    żółtka ucieramy z cukrem,<br />
    schłodzone masło kroimy w kostkę<br />
    Do mąki dodajemy masło, lekko ucieramy mikserem i dodajemy żółtka z cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 25 cm x 30 cm, smarujemy je masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachy i małym wałkiem lub dłońmi dokładnie wyrównujemy.

  2. Oczyszczoną porzeczkę wsypujemy do rondla, zasypujemy cukrem, wlewamy sok cytrynowy i gotujemy ok 20 minut (musimy uważać, aby się nie przypaliło).

  3. Z białek i soli ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na każde z ciast kładziemy dżem porzeczkowy i ubitą pianę. Placki wkładamy do piekarnika na 45 minut.<br />
    <br />
    Placki możemy piec jeden pod drugim przy funkcji termoobiegu lub każdy osobno (wtedy pianę z białek ubijamy przed samym pieczeniem - najpierw z 3 i później też z 3)

  4. 2 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem cukru, a w pozostałej części mleka rozprowadzamy budyń. Dalej postępujemy tak jak jest to wskazane na opakowaniu. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch i partiami dodajemy do niego zimny budyń. Na koniec wlewamy sok cytrynowy i spirytus

  5. na 1 zimny placek kładziemy masę budyniową i przykrywamy 2 plackiem. Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.

  6. zdj

Składniki
  • ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (mocno schłodzonego) spora szczypta soli
  • beza: 6 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru szczypta soli
  • dżem porzeczkowy: 3 szklanki czarnej porzeczki 1 szklanka cukru sok z 1 cytryny
  • krem budyniowy: 2 budynie malinowe 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru
  • 200 g miękkiego masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki spirytusu
Składniki