Popękane ciasteczka

Popękane ciasteczka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: rossi
Ciasteczka czekoladowe, które ładnie wyglądają i wyjątkowo smakują.

Składniki

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszając roztapiamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie żółtka i olejek. Miksujemy z masą czekoladową. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na 8 godzin.

  3. Ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Składniki
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • Cukier puder
Składniki