Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidory zapiekane ze szpinakiem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10538
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 905
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4920
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 844
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10538
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 905
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4920
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 844
Składniki
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i wydrąż miąższ delikatnie łyżeczką, aby nie uszkodzić skórki (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm).
Szpinak starannie umyj, odetnij twarde łodyżki. Włóż na 2-3 minuty do wrzącej wody. Odcedź i przelej zimną wodą. Cebulę drobno posiekaj. Ser mozzarella pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wrzuć szpinak, wymieszaj, smaż ok. 5 minut. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Na koniec wlej śmietanę lub jogurt, duś na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
Farsz przełóż do miski. Gdy wystygnie, dodaj jajko oraz pokrojony w kostkę ser, wymieszaj.
Wydrążone pomidory napełnij przygotowanym farszem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
40 minut. Sztuka: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie