Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidory zapiekane w całości, z orzechami, rodzynkami i fetą"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 31
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6660
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1295
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 31
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 127
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6660
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1295
Składniki
30 minut • 4 porcje • 375 kcal/porcja • 3,5 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na patelni podpraż orzechy, około 5 minut.
Ułóż pomidory na blasze do pieczenia, nie za blisko siebie. Skrop oliwą, posyp rodzynkami, cząstkami cytryny pokrojonym chilli. Oderwij listki majeranku i posyp po wierzchu. Dodaj pokruszone listki laurowe i koperek.
Piecz 15-20 minut, aż pomidory puszczą sok. Przelej go do mniejszego garnka i chwilę podsmaż, żeby się zagęścił.
Przełóż pomidory na półmisek, skrop powstałym sosem. Dodaj orzechy i pokruszoną fetę. Posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przystawkę możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki i odrobiną oliwy czosnkowej. Podawaj z chrupiącymi grzankami.Źródło: Olivia