Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidory z ziemniaczanym purée"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 28
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 28
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 176
Składniki
Umyj, obierz i pokrój w kawałki ziemniaki. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 20 minut.
Umyj dokładnie rukolę. Kilka listków odłóż do dekoracji, resztę porwij na duże kawałki.
Umyj pomidory i ostrożnie obetnij czubki. Delikatnie wydrąż łyżką miąższ i wylej sok. Posól je w środku i popieprz.
Ugotowane ziemniaki dokładnie odcedź i utłucz razem z mlekiem. Dodaj rukolę, sól i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
Napełnij ostrożnie powstałym purée pomidory. Na wierzchu posyp orzeszkami piniowymi oraz tartym serem. Skrop oliwą.
Ułóż pomidory w naczyniu żaroodpornym. Na każdym z nich połóż kilka całych listków rukoli.
Wstaw pomidory do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz ok. 20 minut. Nadzoruj proces pieczenia, gdyż pomidory mają dużo soku i jeśli temperatura okaże się zbyt wysoka, łatwo mogą się rozgotować.
Czas: ok. 50 minut. Poziom: średni. Porcje: 4, ilość kalorii: 450 kcal/ porcja.Źródło: Tele Tydzień