Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidory faszerowane"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 443
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13036
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 98
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 443
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13036
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 98
Składniki
Pomidorom odkrój wierzchy wraz z szypułkami. Niewielką łyżeczką wydrąż miękki miąższ w każdym pomidorze, zostawiając nienaruszone ścianki boczne. Wydrążony miękki miąższ zachowaj, a pomidorowe miseczki odstaw.
Chleb tostowy pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim szybko zmiażdżony czosnek. Smaż go nie dłużej niż 30 sekund, bo może nabrać goryczki. Po tym czasie dodaj posiekane zioła oraz pieczywko tostowe pokrojone w kostkę. Smaż krótko do zrumienienia pieczywa.
Grzanki delikatnie połącz z pokruszonym serem feta i pokrojonym w kostkę miąższem pomidora, oprósz pieprzem.
Tak przygotowanym farszem nadziewaj pomidory, przykryj je odkrojoną pomidorową czapeczką i skrop wszystko olejem. Zapiekaj 15-20 minut w temperaturze 200°C.
45 minut Porcja: 210 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie