Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomidorowe szaleństwo. Pyszna sałatka"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3241
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3241
Składniki
Listki rukoli przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz starannie w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchen- nym. Rozłóż na dużym półmisku lub na sześciu mniejszych talerzach.
Pomidory opłucz. Jeśli chcesz, większe sztuki możesz sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, a potem obrać. Pokrój je na ćwiartki lub ósemki. Małe pomidorki opłucz, osusz i pokrój na połówki. Warzywa rozłóż na listkach rukoli.
Obraną cebulę (najsmaczniejsza będzie cukrowa) pokrój w cienkie piórka. Posyp sałatkę. Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż tłuszcz się wytopi, a boczek będzie chrupiący. Dodaj do sałatki.
Utrzyj śmietanę z pokruszonym serem. Dip dopraw do smaku szczyptą startej gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem. Polej sałatkę. Dip możesz także podać w osobnym naczyniu.
Porcja – 280 kcal, cena 3,10 zł, 6 porcji czas ok. 20 min;Źródło: Świat kobiety