Pomarańczowy sernik na zimno z owocami i galaretką

Pomarańczowy sernik na zimno z owocami i galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Coś fajnego na upały. Serniczek zrobiony na biszkoptach, więc nie trzeba włączać piekarnika. Do tego orzeźwiające owoce i galaretka. Sam sernik, też ma fajny posmak, ponieważ jest o smaku pomarańczowym. Z dodatkiem soku i otartej skórki pomarańczowej. Całość smakuje naprawdę dobrze.

Składniki

  • 1,5 paczki biszkoptów okrągłych
  • 900 g sera na sernik
  • 500 ml. śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 duża pomarańcza
  • woda
  • Dodatkowo:
  • borówki
  • winogrona
  • 3 galaretki krystaliczne
  • 5 szklanek wody

Przygotowanie

  1. Prostokątną formę, wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
    Na papierze ułożyć biszkopty.
    Galaretki krystaliczne rozrobić w gorącej wodzie i odstawić do stężenia.

    Pomarańczę wyszorować. Zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.
    Wyciśnięty sok wlać do szklanki, dopełnić wodą. Przelać do rondelka.
    Dolać jeszcze pół szklanki wody. Zagotować.
    Wyłączyć gaz. Wsypać galaretki pomarańczowe. Odstawić do wystudzenia.

  2. Śmietankę ubić, dodać cukier. Jeszcze chwilę ubijać. Dodać ser, zmiksować
    do połączenia składników. Wsypać otartą skórkę pomarańczową i powoli wlewać
    tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę, cały czas miksując.

  3. Masę serową, wyłożyć na biszkopty.
    Na masę. Wyłożyć owoce, lekko docisnąć. Winogrona, przekroiłam na połówki.
    Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.

  4. Następnie wylać na owoce, tężejącą galaretkę krystaliczną.
    Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 sierpnia
Mniam :))
Składniki
  • 1,5 paczki biszkoptów okrągłych
  • 900 g sera na sernik
  • 500 ml. śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 duża pomarańcza
  • woda
  • Dodatkowo:
  • borówki
  • winogrona
  • 3 galaretki krystaliczne
  • 5 szklanek wody
Składniki