Pomarańczowe ciasto z olejem

Pomarańczowe ciasto z olejem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szybkie i łatwe ciasto, pachnące pomarańczami. Dla mocniejszego efektu ciasto można nakłuć wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem z pomarańczy

Składniki

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 200 ml oleju
  • 200 ml soku z pomarańczy, najlepszy świeżo wyciśnięty
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Foremkę o średnicy 24- 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać olej, sok z pomarańczy i pomarańczową skórkę. Szybko wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i wymieszać, tylko do połączenia się składników.

  3. Przełożyć do przygotowanej foremki i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 45 minut. Po upieczeniu ciasto schłodzić przez około 15 minut i wyjąć z formy.

Komentarze do przepisu (18)

SprytnaChochla 21 sierpnia
Idealne ciasto na lato!
KORAL 21 sierpnia
Skoro pomarańczowe to musi być dobre...
Nevermore 21 sierpnia
Ożeż Ty niedobra ;) No i jak tu teraz tym małym to wytłumaczyć, że tego nie da się zrobić przed dwunastą ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 200 ml oleju
  • 200 ml soku z pomarańczy, najlepszy świeżo wyciśnięty
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki