Pomarańczowe ciasteczka zamiast mazurka

Pomarańczowe ciasteczka zamiast mazurka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Te pyszne pomarańczowe ciasteczka zastąpią nam jeden ze świątecznych mazurków. Soczyste, nie za słodkie (a przynajmniej nie tak słodkie, jak tradycyjny mazurek), idealne. Ciasto piecze się na większej blaszce i zaraz po upieczeniu kroi w nieduże kostki. Takie w sam raz na dwa kęsy. Potrzebne są czerwone sycylijskie pomarańcze, ale oryginalny przepis, który mnie zainspirował – przewiduje użycie różowych grejpfrutów. Jeśli więc nie masz czerwonych pomarańczy, z powodzeniem możesz zastosować grejpfruty, które są znacznie łatwiej dostępne.

Składniki

  • 160 g (około 1 szklanki) mąki – używam oczywiście orkiszowej, ale możesz zastąpić ją mąką pszenną, a nawet mieszanką bezglutenow
  • 60 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 115 g masła (pokrojonego w kostkę i bardzo miękkiego)
  • 7 żółtek jaj
  • 2 całe jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml soku wyciśniętego z czerwonych pomarańczy
  • otarta skórka z 5 czerwonych pomarańczy – około 5 łyżek otartej skórki
  • 4 łyżki masła – najlepiej wcześniej je stopić
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% (kwaśnej)
  • ponadto – kilka łyżeczek cukru pudru do posypania

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

  2. Zmieszaj w misce mąkę, cukier puder i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i mikserem (malakserem) zmiksuj tylko do momentu, gdy masa jest już dobrze wyrobiona, ale masło jest jeszcze w postaci drobnych kawałeczków.

  3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną formę nałóż rozwałkowany spód z masy wielkości dna formy. Palcami dociśnij do brzegów.
    Wstaw formę do gorącego piekarnika i piecz przez około 20 minut.
    Gdy spód ciasta jest już upieczony, wyjmij go, ale nie wyłączaj piekarnika.

  4. W misce zmieszaj żółtka, całe jaja i cukier. Utrzyj mikserem aż do rozpuszczenia się cukru. Do masy jajecznej dodaj skórkę z pomarańczy i sok.

  5. Dodaj masło i ustaw rondelek na średnim ogniu. Ogrzewaj, mieszając nieustannie – mikstura absolutnie nie może dochodzić do momentu zagotowania się. Inaczej masa jajeczna zetnie się na jajecznicę. Mieszaj więc, ogrzewając do powstania gęstej, gładkiej masy. To powinno trwać około 5 minut.

  6. Zdejmij rondel z ognia i od razu przełóż zawartość do czystej miski. Wmieszaj dokładnie do kremu śmietanę i wyłóż masę na podpieczony spód.

  7. Piecz przez 10-15 minut do czasu, gdy masa stanie się lśniąca, ale straci szklistość.
    Ostudź dokładnie przed pokrojeniem na niewielkie kosteczki i posyp cukrem pudrem przed podaniem.

  8. Te pomarańczowe ciasteczka tylko z opisu wydają się skomplikowane, ale takie nie są. Ciasto jest soczyste, kwaskowe i słodkie równocześnie. Pyszne, idealne. Życzę Ci smacznego!

Składniki
  • 160 g (około 1 szklanki) mąki – używam oczywiście orkiszowej, ale możesz zastąpić ją mąką pszenną, a nawet mieszanką bezglutenow
  • 60 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli kłodawskiej
  • 115 g masła (pokrojonego w kostkę i bardzo miękkiego)
  • 7 żółtek jaj
  • 2 całe jajka
  • 200 g cukru
  • 150 ml soku wyciśniętego z czerwonych pomarańczy
  • otarta skórka z 5 czerwonych pomarańczy – około 5 łyżek otartej skórki
  • 4 łyżki masła – najlepiej wcześniej je stopić
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% (kwaśnej)
  • ponadto – kilka łyżeczek cukru pudru do posypania
Składniki