Nagrzej piekarnik do 180ºC.
W misce miksera ubij na gładką masę masło z cukrem.
Gdy krem będzie jasny dodawaj pojedynczo jajka. Dobrze wmieszaj każde przed dodaniem następnego.
Gdy dodane zostaną wszystkie jajka ubij masę maślano-jajeczną na najwyższych obrotach miksera przez 4-5 minut. Masa powinna zwiększyć swoją objętość, stać się jasna i puszysta.
W tym samym czasie roztop 100g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady.
Zmniejsz obroty i do puszystej masy maślanej dodaj wanilię, startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty imbir. Wszystko delikatnie wymieszaj.
Dodaj powoli roztopioną czekoladę i wymieszaj.
Posiekaj pozostałe 75g czekolady gorzkiej i dodaj o masy.
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i dodaj do masy.
Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem.
Piecz około 30 minut, aż ciasto będzie upieczone, ale zachowa wilgotną konsystencję brownie.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Najlepiej jest pozostawić je aż do następnego dnia. Wtedy łatwo się porcjuje i smaki zdążą się przeniknąć.
Komentarze do przepisu (1)