Pomarańczowa rewolucja

Pomarańczowa rewolucja
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Garfield
Zapach ciasta i pomarańczy sprawią, że święta będą cały rok.

Składniki

  • margaryna, 120 g
  • cukier, 8 czubatych łyżek
  • jajka, 4 szt
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • sok wyciśnięty z pomarańczy, 3/4 szklanki
  • otarta skórka pomarańczowa, z 2 pomarańczy
  • cukier puder, 3 łyżki
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • mąka, 1,5 szklanki

Przygotowanie

  1. Sparzyć pomarańcze, wytrzeć do sucha i zetrzeć na drobnej tarce skórkę. Margarynę ze skórkami i cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, cukier waniliowy i dalej ucierać. Dosypać mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 45 minut. Jeszcze ciepłe, nie wyjęte z formy ciasto ponakuwać wykałaczką, polać 1/2 szklanki soku i zostawić kilkanaście minut do wyschnięcia. Do reszty soku dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Wyłożone ciasto polać lukrem.

Komentarze do przepisu (3)

magge 15 grudnia 2008
Przepis prawdopodobnie super ale ile potrzeujemy maki prosze o podanie chetnie bym ta babke upiekla na swieta pozdrawiam
Garfield 15 grudnia 2008
Zapomniałam o mące. 1,5 szklanki. Już się poprawiam ;-)
lalka30 18 grudnia 2009
upiekłam babeczkę była bardzo dobra mniam mniam ! polecam wszystkim ! pozdrawiam
Składniki
  • margaryna, 120 g
  • cukier, 8 czubatych łyżek
  • jajka, 4 szt
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • sok wyciśnięty z pomarańczy, 3/4 szklanki
  • otarta skórka pomarańczowa, z 2 pomarańczy
  • cukier puder, 3 łyżki
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • mąka, 1,5 szklanki
Składniki