Pomarańczowa kostka sernikowa z galaretką

Pomarańczowa kostka sernikowa z galaretką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Sernik na zimno na biszkopcie. Sernik o smaku pomarańczowym z galaretką. Sernik wyszedł, miękki, winny i pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT BUDYNIOWY:
  • -6 jajek -150 g. cukru -3 budynie czekoladowe
  • -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -sok z pomarańczy
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. serka pomarańczowego z wiaderka
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -aromat pomarańczowy
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GALARETKA Z POMARAŃCZĄ:
  • -2 galaretki pomarańczowe -3 szklanki wody -
  • -220 g.-100 % owoców z pomarańczy

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując.Przesiać budynie z mąką i proszkiem. Mieszać ale już łopatką, lecz nie za długo, żeby nie opadło. Wyłożyć na blachę 30x40 cm.z papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min w 175*.
    Biszkopt odwrócić zdjąć blaszkę, papier i ostudzić. Biszkopt ponownie ułożyć do tej samej blaszki,wyścielanej nowym papierem. Biszkopt nasączyć sokiem z pomarańczy.

  2. masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z fixem, dodawać porcjami serek i zmiksować. Dodać chlust aromatu i zmiksować. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt i schłodzić z pół godz. w lodówce. (masy było trochę mało, polecam wziąć z półtorej porcji, albo zrobić w mniejszej blaszce)

  3. galaretka-Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić w niej galaretki.Ostudzić, wymieszać z musem i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na stężały sernik. Ponownie schłodzić w lodówce.

Komentarze do przepisu (6)

Kolejne cudowne ciasto :)
fafiatko 26 września
Mmmm, pyszne!
marianna1289 15 października
Serniczek pycha
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT BUDYNIOWY:
  • -6 jajek -150 g. cukru -3 budynie czekoladowe
  • -1 łyżka mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE: -sok z pomarańczy
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. serka pomarańczowego z wiaderka
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -aromat pomarańczowy
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GALARETKA Z POMARAŃCZĄ:
  • -2 galaretki pomarańczowe -3 szklanki wody -
  • -220 g.-100 % owoców z pomarańczy
Składniki