Pomarańczowa delicja

Pomarańczowa delicja
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto biszkoptowe z masą budyniową i pianką pomarańczową. Ciasto z pomarańczowymi Delicjami, miękkie i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jaj -170 g. cukru -90 g. mąki tortowej
  • -85 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. soku pomarańczowego
  • -3 białe budynie (tu cytrynowe) -6 łyżek cukru
  • PIANKA POMARAŃCZOWA:
  • -0,5 l. mleka -1 śnieżka
  • -2 galaretki pomarańczowe -2 szklanki wody
  • CIASTKA:
  • -2 paczki Delicji pomarańczowych
  • ESY-FLORESY:
  • -50 g. gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić z sola, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszamy i przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 min.175*.

  2. masa budyniowa-Na soku ugotować budynie z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt

  3. Zaraz ułożyć ciasteczka.

  4. pianka- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody.Odstawić do lekkiego tężenia. Śnieżki ubić w/g przepisu na opakowaniu. Wlewać lekko tężejące galaretki, miksując. Pianką przykryć delicje.

  5. Na górę polać w esy-floresy, roztopioną czekoladą nad parą.

Komentarze do przepisu (4)

bryssska 13 lipca 2018
Pyszności ;-D
SlodkoSlodka83 13 lipca 2018
Lubimy ;-)
babcitereskiciasta 13 lipca 2018
Dziękuję.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -5 jaj -170 g. cukru -90 g. mąki tortowej
  • -85 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. soku pomarańczowego
  • -3 białe budynie (tu cytrynowe) -6 łyżek cukru
  • PIANKA POMARAŃCZOWA:
  • -0,5 l. mleka -1 śnieżka
  • -2 galaretki pomarańczowe -2 szklanki wody
  • CIASTKA:
  • -2 paczki Delicji pomarańczowych
  • ESY-FLORESY:
  • -50 g. gorzkiej czekolady
Składniki