Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowa babka wielkanocna"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić wgłębienie, wlać lekko podgrzane mleko, 1 łyżkę cukru roztartą z drożdżami, przysypać mąką, przykryć ściereczką, trzymać w cieple do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać jajka, 10 dag cukru, roztopione i wystudzone masło, kilka kropli aromatu i skórkę. Wyrobić gładkie, lśniące ciasto.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką formy do pieczenia bab i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Białko ubić na sztywno, dodawać stopniowo resztę cukru, ucierać z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Rozprowadzić na wystudzonej babce.
Do babki możesz dodać jogurt albo maślankę, zmniejszając odpowiednio ilość mleka. Będzie bardziej wilgotna.
ok. 90 minutŹródło: Twoje Imperium