Pomarańcze z cynamonem

Pomarańcze z cynamonem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Fram
tradycyjny marokański deser, szybki, prosty i genialny w smaku, a że sezon na pomarańcze w pełni, to trzeba korzystać ;-)

Składniki

  • pomarańcza - 2 szt.
  • miód - dwie łyżki
  • cynamon mielony - płaska łyżeczka

Przygotowanie

  1. do deseru najlepiej użyć dojrzałych pomarańczy Nawels, ponieważ nie mają pestek i są słodkie - łatwo je poznać, ponieważ na wierzchołku owocu, pod skórką, znajduje się dodatkowy, nierozwinięty owoc, tzw. pępek (jak na zdjęciu)

  2. ostrym nożem z pomarańczy ścinamy górę i dół, a potem ustawiamy owoc na desce i ocinamy dookoła skórkę wraz z białą błonką, w ten sposób obraną pomarańczę kroimy na dość grube plastry, a potem ewentualnie każdy plater na ćwiartki

  3. pomarańcze polewamy miodem, posypujemy cynamonem i mieszamy, rozkładamy do salaterek, opcjonalnie możemy posypać pestkami granatu i gotowe, smacznego ;-)

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 13 stycznia
Oj tak! teraz pomarańcze najsmaczniejsze są. A deser, to moje smaki. Cynamon ubóstwiam <3
Składniki
  • pomarańcza - 2 szt.
  • miód - dwie łyżki
  • cynamon mielony - płaska łyżeczka
Składniki