Połkruche różyczki z powidłami jabłkowo-dyniowo-śliwkowymi.

Połkruche różyczki z powidłami jabłkowo-dyniowo-śliwkowymi.
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Docherro
Kruchutkie,aromatyczne cóż więcej pisać...to trzeba spróbwać.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • mąka tortowa 1,5 -2 szkl
  • masło 1/2 kostki
  • jajko 1 + 2 żółtka
  • śmietana łyżka
  • pr.do pieczenia 1 kopiata łyżeczka
  • cukier 1/2 szkl
  • aromat cytrynowy łyżeczka
  • powidła jakie mamy

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto,ma być dość gęste.
    Ciasto dać na poł godz.do lodówki.

    Urywać po kawałku ciasta,cieńko rozwałkować.
    Szklanką wycinać kółka.

    Na stolnicy ułożyć po cztery kółka tak by jedno zachodziło na drugie.
    Położyć wzdłuż pasek powideł,zagiąć od spodu i zwinąć w rulonik.
    Różyczki wkładać do mufinkowych papilotek i do blaszki.

    Dać do nagrzanego piekarnika do 170st i piec na złoty kolor.

    Wystudzone posypać cukrem pudrem.

  2. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (27)

fafiatko 08 lutego 2019
Jakie piekne a powidla to juz sama rozkosz!
Nevermore 08 lutego 2019
Biorę cały talerz, bo jak z takimi powidłami, to nie pozostaje nic, jak tylko brać i jeść :D
Super ciacha,... Czytaj całość »
Biorę cały talerz, bo jak z takimi powidłami, to nie pozostaje nic, jak tylko brać i jeść :D
Super ciacha, mniam, mniam :)
pelen_brzuszek 08 lutego 2019
jak one ładnie wyszły :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka tortowa 1,5 -2 szkl
  • masło 1/2 kostki
  • jajko 1 + 2 żółtka
  • śmietana łyżka
  • pr.do pieczenia 1 kopiata łyżeczka
  • cukier 1/2 szkl
  • aromat cytrynowy łyżeczka
  • powidła jakie mamy
Składniki