Półfrancuskie ślimaczki z marmoladą różaną

Półfrancuskie ślimaczki z marmoladą różaną
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Pyszne, maślane, półkruche ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy, czy herbaty. Przepis nie jest skomplikowany, a rezultat cudowny...

Składniki

  • 200 g masła
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g konfitury różanej
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. Z zimnego masła, mąki i jogurtu zagnieć ciasto. Jak widać na zdjęciu, jest to dziecinnie proste:).

    Możesz je włożyć na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto będzie lepiej się wałkowało.

  2. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je i posmaruj całość konfiturą. Następnie zwiń w roladę i pokrój w plastry.

  3. Tak otrzymane ciasteczka umieść delikatnie na papierze do pieczenia na blaszce. Zostaw pomiędzy ciasteczkami trochę miejsca, bo podczas pieczenia trochę zwiększą swoją objętość.

  4. Wstaw ciasteczka do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 minut do zarumienienia.

  5. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 29 marca
Pyszotka:)
DoktorGosia 29 marca
Dziękuję:)
Składniki
  • 200 g masła
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g konfitury różanej
  • Cukier puder
Składniki